Διαβάστε επίσης
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

facebook_icon

Σύνδεση στο forumclimax

Αναζήτηση
Χρήστες
Έχουμε 25 επισκέπτες συνδεδεμένους
Αρχική Διπολική διαταραχή Μανιακό επεισόδιο

Μανιακό επεισόδιο υφίσταται (κατά DSM-IV) όταν υπάρχουν τουλάχιστον 3 από τα παρακάτω συμπτώματα μαζί με επίμονα ανεβασμένη, διαχυτική ή ευερέθιστη διάθεση (τουλάχιστον 4 συμπτώματα απαιτούνται όταν η διάθεση χαρακτηρίζεται μόνο από ευερεθιστότητα) κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, σχεδόν κάθε μέρα και για διάστημα μεγαλύτερο της μίας εβδομάδας:

 

1. διογκωμένη αυτοεκτίμηση ή αίσθημα μεγαλείου

2. ελαττωμένη ανάγκη για ύπνο (π.χ. το άτομο νιώθει ότι ξεκουράστηκε ύστερα από μόνο 3 ώρες ύπνο)

3. μεγαλύτερη ομιλητικότητα από το συνηθισμένο ή πίεση να συνεχίσει να μιλά (αισθάνεται την ανάγκη να μιλά διαρκώς)

4. φυγή ιδεών ή υποκειμενική αίσθηση ότι οι σκέψεις καλπάζουν

5. διάσπαση της προσοχής (η προσοχή έλκεται πολύ εύκολα από ασήμαντα ή άσχετα εξωτερικά ερεθίσματα)

6. αύξηση της στοχοκατευθυνόμενης δραστηριότητας, δηλ. το άτομο είναι υπερβολικά δραστήριο (είτε κοινωνικά, στην εργασία ή στο σχολείο, είτε σεξουαλικά) ή ψυχοκινητική διέγερση

7. υπερβολική εμπλοκή σε ευχάριστες δραστηριότητες που έχουν μεγάλη πιθανότητα για οδυνηρές συνέπειες (π.χ. το άτομο εμπλέκεται σε χωρίς περιορισμό άκριτες αγορές, σε σεξουαλικές αδιακρισίες ή σε ανόητες επιχειρηματικές επενδύσεις).

 

Για να οριστικοποιηθεί η διάγνωση, η διαταραχή της διάθεσης πρέπει να είναι αρκετά σοβαρή ώστε να προκαλεί έντονη έκπτωση στην επαγγελματική λειτουργικότητα ή στις συνηθισμένες κοινωνικές δραστηριότητες ή στις σχέσεις με τους άλλους ή να κάνει απαραίτητη την νοσηλεία του ασθενή για να προληφθεί η πρόκληση βλάβης στον εαυτό του ή στους άλλους ή υπάρχουν ψυχωτικά στοιχεία. Επίσης, χρειάζεται να αποκλειστεί η περίπτωση τα συμπτώματα να οφείλονται στα άμεσα φυσιολογικά αποτελέσματα της δράσης μιας ουσίας (π.χ. ναρκωτικών ουσιών, φαρμάκων κλπ.) ή μιας γενικής ιατρικής κατάστασης (π.χ. υπερθυρεοειδισμός).

 

Κείμενο: Αγγελική Μενεδιάτου, Ψυχολόγος, Μ.Α. Κλινικής Ψυχολογίας, Ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του ΔΣ του ΜΑΖΙ.