Αρχική Νέα και εκδηλώσεις Δημοσιεύσεις, δελτία τύπου Πολίτες ενάντια στην κατάθλιψη

Πρόγραμμα για ΜΚΟ - Ελλάδα Χρηματοδοτικός Μηχανισμός ΕΟΧ 2009- 2014

ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΠΡΟΣ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

«Πολίτες ενάντια στην κατάθλιψη»

 

406328 4303817197233 1480254187 nMAZI FINALSalten Norway

Το ΜΑΖΙ συμμετέχει ως εταίρος στο πρόγραμμα "Πολίτες ενάντια στην κατάθλιψη" (Αυτοβοήθεια, Δικτύωση και Θεραπευτική Υποστήριξη στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης σε αστικές και νησιωτικές περιοχές).

Φορέας υλοποίησης του προγράμματος είναι η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ). Εταίρος στο πρόγραμμα, εκτός από το ΜΑΖΙ, είναι ο φορέας Salten Psychiatric Centre του Bodo της Νορβηγίας.

Η επένδυση στην ελεύθερη πρόσβαση σε συστηματική και κατάλληλα σχεδιασμένη εκπαίδευση και στην ενδυνάμωση των ληπτών υπηρεσιών υγείας είναι ένας τρόπος ενίσχυσης της αλληλεγγύης και της κοινωνικής ανθεκτικότητας καθώς παρέχει στους πολίτες εργαλεία να διεκδικήσουν το δικαίωμα τους σε καλύτερη φροντίδα ψυχικής υγείας, καλύτερη ποιότητα ζωής και κοινωνική ενσωμάτωση.

 

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΗΣ

Η δράση στοχεύει στο να δημιουργήσει ένα μοντέλο υποστήριξης για την κατάθλιψη που να μπορεί να διαδοθεί χωρίς μεγάλο κόστος. Βασικός σκοπός είναι εκπαίδευση ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, ατόμων με συμπτωματολογία κατάθλιψης, στην οργάνωση ομάδων αυτοβοήθειας για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Συγκεκριμένα, μέσω της συνεργασίας της Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης Ψυχικής Υγείας, της Ελληνικής Εταιρείας Διαταραχών Διάθεσης (ΜΑΖΙ) και του Ψυχιατρικού Κέντρου Salten (Norway) έχουμε στόχο να:

Εκπαιδεύσουμε 30 επαγγελματίες σε μεθόδους εκπαίδευσης ενηλίκων ώστε να εκπαιδεύουν συντονιστές ομάδων αυτοβοήθειας.
Εκπαιδεύσουμε 100 άτομα με προβλήματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη ως συντονιστές ομάδων αυτοβοήθειας για την κατάθλιψη.
Παρέχουμε θεραπευτική υποστήριξη σε 120 άτομα με προβλήματα κατάθλιψης
Δημιουργήσουμε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα εκπαίδευσης και ενημέρωσης σε ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε θέματα υποστήριξης ενάντια στην κατάθλιψη
Δημιουργήσουμε σημεία δημόσιας πληροφόρησης και υποστήριξης για τη δημιουργία ομάδων αυτοβοήθειας
Ενισχύσουμε την έννοια της ενδυνάμωσης των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας και της συμμετοχής τους στην οργάνωση και παροχή βοήθειας

Η δράση αυτή θα διαρκέσει ως τον Απρίλιο 2016.

Στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της θα εργαστούν άτομα με προσωπικό βίωμα προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί σε επιλεγμένες περιοχές της Αθήνας και των Κυκλάδων. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνέργεια με τοπικά δίκτυα και φορείς (Δίκτυα Αλληλεγγύης, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Κινήσεις Πολιτών, Εκκλησία) καθώς και με μεταφορά και εφαρμογή καλών πρακτικών από διεθνείς εμπειρίες. Ο χαρακτήρας του προγράμματος είναι πιλοτικός και ο στόχος είναι η όσο το δυνατόν πιο διευρυμένη εφαρμογή του με όρους κόστους-αποτελεσματικότητας.

Η δημιουργία τεκμηριωμένου και σύγχρονου εκπαιδευτικού υλικού και κατάλληλα καταρτισμένων εκπαιδευτών θα ενισχύσει το διαθέσιμο κοινωνικό κεφαλαίο που θα υποστηρίξει άτομα με κατάθλιψη στην κοινότητα.

Η εκπαίδευση επαγγελματιών ψυχικής υγείας που με τη σειρά τους θα εκπαιδεύσουν άτομα με κατάθλιψη ως συντονιστές ομάδων, καθώς και η υποστήριξη δημιουργίας ομάδων αυτοβοήθειας θα υλοποιηθεί το 2015.

 

Πέρα από τους εταίρους, το πρόγραμμα υποστηρίζουν:

Γενικό Φιλόπτωχο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών
Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία Β. Αττικής
European Network for Training and Research in Mental Health ENTER
European Alliance Against Depression (EAAD)
Το ερευνητικό τμήμα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Maison Blanche στο Παρίσι στον τομέα της αξιολόγησης του προγράμματος
Ο ραδιοφωνικός σταθμός Στο Κόκκινο 105.5 και το tvxs.gr

 

Σχετικά links: http://www.epapsy.gr/content.php?id=403&lang=

http://www.me-psyxi.gr/news-events/news-announcements-from-e-p-a-ps-y/774-aksiologisi-programmatos-polites-enantia-stin-katathlipsi

http://www.epapsy.gr/content.php?id=402&lang=

 

 


 

Το έργο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

 

 

 

είμαστε όλοι πολίτεςιδρυμα μποδοσάκη