Διαβάστε επίσης
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Αρχική Κατάθλιψη Πώς να βοηθήσετε κάποιον με κατάθλιψη

Κατάθλιψη: Πώς να βοηθήσετε κάποιον να κάνει θεραπεία.

Το αγαπημένο σας πρόσωπο ή ένας φίλος σας φαίνεται έχει αλλάξει. Νομίζατε ότι είχε απλά «τις μαύρες του» αλλά τελικά αυτό συνεχίζεται για εβδομάδες. Και φαίνεται να χειροτερεύει όσο πάει.
Αν νομίζετε ότι κάποιο κοντινό σας πρόσωπο έχει κατάθλιψη παροτρύνετε τον να συμβουλευτεί έναν ειδικό.
Το παρακάτω κείμενο θα σας βοηθήσει.

Σημαντικά σημεία:
• Η κατάθλιψη είναι ασθένεια. Δεν είναι τεμπελιά ούτε ξεπερνιέται έτσι απλά.
• Η κατάθλιψη είναι πολύ συνηθισμένη ασθένεια και δεν χρειάζεται κανείς να ντρέπεται για αυτήν.
• Το καλύτερο που έχετε να κάνετε για κάποιον που έχει κατάθλιψη είναι να τον βοηθήσετε να βρει και να πάρει την θεραπεία που χρειάζεται.
• Μην αγνοείτε να μιλήσετε για το θέμα της αυτοκτονίας .Μιλήστε σε έναν ειδικό ή καλέστε στο 1018 (Γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία) αν χρειαστεί.
• Η θεραπεία λειτουργεί και υπάρχουν πολλές επιλογές θεραπείας. Υπάρχουν πολλοί ειδικοί που ασχολούνται με αυτό το θέμα.
• Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλείται από κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας. Αν αντιμετωπιστεί αυτό, ενδέχεται να αντιμετωπιστεί και η κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη είναι ασθένεια. Δεν είναι αδυναμία χαρακτήρα και δε σημαίνει ότι το άτομο είναι κακό, αδύναμο ή τρελαίνεται.

Όταν ένα άτομο έχει κατάθλιψη νιώθει λυπημένο και χωρίς ελπίδα τον περισσότερο καιρό. Η κατάθλιψη διαφέρει από τη συνηθισμένη στενοχώρια, λύπη ή ατονία. Το άτομο χάνει το ενδιαφέρον του για καθημερινές δραστηριότητες και νιώθει δυστυχισμένο και παραπονεμένο για μεγάλο διάστημα. Επίσης μπορεί να χάσει ή να κερδίσει βάρος και να είναι συνέχεια κουρασμένο. Περισσότερες πληροφορίες για τα συμπτώματα της κατάθλιψης, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Η κατάθλιψη είναι συχνή. Πολλοί άνθρωποι ανεξαρτήτως ηλικίας, εθνικότητας ή οικονομικού επιπέδου μπορεί να πάσχουν . Υπάρχει πιθανότητα να είναι κληρονομική. Ένας άνθρωπος μπορεί να νοσήσει από κατάθλιψη μία ή περισσότερες φορές στη ζωή του.

Ιατροφαρμακευτική θεραπεία, συμβουλευτική και αυτοδιαχείριση, όλα μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Πολλοί άνθρωποι δεν ζητούν βοήθεια είτε γιατί ντρέπονται είτε γιατί θεωρούν ότι θα την ξεπεράσουν από μόνοι τους. Αλλά οι περισσότεροι χρειάζονται βοήθεια για να γίνουν καλά.

Γιατί είναι σημαντικό να επισκεφτεί κάποιος ειδικό αν έχει συμπτώματα κατάθλιψης;

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η κατάθλιψη δεν είναι κάτι το σοβαρό και ότι μπορούν να την ξεπεράσουν μόνοι τους. Αλλά η κατάθλιψη είναι ασθένεια και είναι δύσκολο να ξεπεραστεί. Αν κάποιος δικός σας έχει συμπτώματα κατάθλιψης, πρέπει να επισκεφτεί ειδικό γιατί:

• Ο ειδικός θα κάνει διάγνωση κατάθλιψης ή άλλου ψυχικού προβλήματος. Το πρώτο βήμα για τη θεραπεία είναι η σωστή διάγνωση.
• Οι περισσότεροι άνθρωποι δε μπορούν να ξεπεράσουν μόνοι τους την κατάθλιψη. Χωρίς θεραπεία η κατάθλιψη πιθανόν να συνεχιστεί.
• Οι περισσότεροι άνθρωποι γίνονται καλύτερα με τη θεραπεία.
• Μετά από ένα επεισόδιο κατάθλιψης πιθανόν να επακολουθήσει κι άλλο. Χωρίς θεραπεία, είναι περισσότερο πιθανό η κατάθλιψη να επανέλθει και ίσως πιο βαριά.

Αν νομίζετε ότι κάποιος δικός σας έχει κατάθλιψη το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πάτε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Όσο πιο νωρίς το άτομο δεχτεί θεραπεία τόσο πιο νωρίς θα νιώσει καλύτερα.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ

Αν ανησυχείτε για κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο, πιθανόν να θέλετε να του μιλήσετε για τους προβληματισμούς σας. Ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι:

Μιλήστε του για την κατάθλιψη και γιατί σας απασχολεί.

• Δώστε έμφαση στο ότι η κατάθλιψη δεν είναι τεμπελιά ή κάτι στο μυαλό του. Είναι μια συνηθισμένη ασθένεια και δεν πρέπει να ντρέπεται για αυτό.
• Τονίστε ότι το άτομο έχει συμπτώματα κατάθλιψης και πείτε του γιατί αυτό σας ανησυχεί. Θέλετε να τον βοηθήσετε.

Εξηγήστε γιατί πρέπει να δει έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

• Εξηγήστε ότι πολύ λίγα άτομα ξεπερνούνε την κατάθλιψη από μόνοι τους. Οι περισσότεροι χρειάζονται κάποιο είδος θεραπείας. Όσο συντομότερα γίνει η θεραπεία τόσο το καλύτερο.
• Τονίστε ότι υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες που θεραπεύουν την κατάθλιψη και πολλά είδη θεραπείας.
• Τονίστε ότι μπορεί ένα ιατρικό πρόβλημα να προκαλεί την κατάθλιψη. Για παράδειγμα σε πολλά άτομα η υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα κατάθλιψης. Ο γιατρός μπορεί να το διαγνώσει και να δώσει χάπια για το θυρεοειδή. Αυτό θα σταματήσει την κατάθλιψη. Επίσης ο γιατρός μπορεί να πει αν ένα φάρμακο πχ. για την υπέρταση, μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη.

Προσέξτε για τα προειδοποιητικά σημάδια της αυτοκτονίας.

• Παρατηρήστε για προειδοποιητικά σημάδια της αυτοκτονίας, όπως συνεχής αναφορά στο θάνατο, συγγραφή διαθήκης, παράδοση προσωπικών αντικειμένων.

Καλέστε το 1018 ή την αστυνομία όταν:
• Το άτομο πρόκειται να βλάψει τον εαυτό του ή τους άλλους. Για παράδειγμα, το άτομο έχει ένα γραπτό σχέδιο ή ένα όπλο ή αποθηκεύει χάπια.

Βοηθήστε το άτομο να ξεπεράσει τους φόβους του για τη θεραπεία

Πολλά άτομα έχουν κάποιους λόγους που δεν θέλουν να δούνε γιατρό. Μιλήστε για αυτά τα εμπόδια και βοηθήστε τα άτομα αυτά να βρούνε λύσεις

Εμπόδιο   

Λύση

"Να δω έναν ψυχίατρο; Δεν είμαι τρελός!"

"Οι άλλοι θα νομίζουν ότι είμαι αδύναμος."

"Τι θα νομίζουν οι φίλοι και η οικογένεια μου;"

 

 • - Μπορεί να μη χρειάζεσαι ψυχολόγο ή ψυχίατρο. Ο οικογενειακός γιατρός ή σύμβουλος μπορεί να βοηθήσει (π.χ. να αποκλείσει τις οργανικές αιτίες συμπτωμάτων κατάθλιψης, όπως ο υποθυρεοειδισμός).
 • - Αναζητάς βοήθεια για να νιώσεις καλύτερα. Χρειάζεται δύναμη και κουράγιο να αναζητήσεις βοήθεια από τους άλλους.
 • - Τα ψυχολογικά προβλήματα υφίστανται και μπορεί να επηρεάσουν και την υγεία σου. Δεν είναι αδυναμίες του χαρακτήρα. Προκαλούνται συχνά από αλλαγές στη χημεία του εγκεφάλου ή από κληρονομικότητα.
 • - Μπορείς να νιώσεις καλύτερα με την κατάλληλη θεραπεία.(ιατροφαρμακευτική θεραπεία, συμβουλευτική , ψυχοθεραπεία, αυτοδιαχείριση ή συνδυασμός αυτών). Το είδος της θεραπείας εξαρτάται από το πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματα.

"Μπορεί να επηρεάσει την καριέρα μου."

 • - Μπορεί να θεωρείς ότι θα επηρεάσει την καριέρα σου αν οι συνάδελφοί σου μάθουν ότι έχεις κατάθλιψη. Αλλά η κατάθλιψη μπορεί να δυσκολεύει την επίδοσή σου στην εργασία, οπότε η θεραπεία μπορεί να σε βοηθήσει.

"Είχα κάνει συμβουλευτική και δε μου άρεσε."

 • - Μάθε για τη θεραπεία της κατάθλιψης και δοκίμασε ένα είδος που σου ταιριάζει καλύτερα. Αν δεν έχεις καλή επαφή με έναν σύμβουλο ή γιατρό, δοκιμάσε άλλον.

"Τα αντικαταθλιπτικά δεν προκαλούν εθισμό;"

"Τα αντικαταθλιπτικά σε τρελαίνουν  ή μειώνουν τη σεξουαλική επιθυμία."

 

 • - Τα αντικαταθλιπτικά δεν προκαλούν εθισμό.
 • - Τα αντικαταθλιπτικά έχουν παρενέργειες και μια από αυτές αφορά τη σεξουαλική επιθυμία. Αν ανησυχείς για τις παρενέργειες, ο γιατρός σου μπορεί να σου δώσει άλλα φάρμακα με διαφορετικές ή λιγότερες παρενέργειες ή να σου αλλάξει τη δόση. (περισσότερα για τα αντικαταθλιπτικά εδώ και για τους μύθους που συνοδεύουν κατάθλιψη ακι αντικαταθλιπτικά εδώ)

"Κάποιος μπορεί να δει το ιατρικό μου αρχείο."

 

 

 

 

 • - Οι γιατροί, οι σύμβουλοι ,τα νοσοκομεία και οι κλινικές διατηρούν το απόρρητο. Δεν θα μοιραστούν το αρχείο σου με κάποιον που δεν ασχολείται με τη θεραπεία σου. Αν έχεις απορίες σχετικά με το απόρρητο ρώτησε όταν καλέσεις για ραντεβού.

"Είναι δύσκολο να κανονίσω  και να βρω χρόνο για ένα ραντεβού."

"Δεν έχω πρόσβαση εκεί."

 • - Κοίταξε το πρόγραμμά σου και δες πότε θα μπορούσες να δεις το γιατρό. Ρώτησε το γιατρό αν μπορεί τότε.
 • - Όταν καλέσεις το γιατρό εξήγησε του την κατάσταση. Οι περισσότεροι γιατροί θα βρουν κάποια στιγμή που βολεύει και τους δυο σας.
 • - Ζήτησε από ένα φίλο να σε βοηθήσει να πας στο ραντεβού. Μπορώ να έρθω μαζί σου.

 

Πηγή κειμένου: http://www.webmd.com/depression/getting-help-for-someone-you-think-is-depressed

Μετάφραση: Παραγιουδάκη Θεοπίστη, Ψυχολόγος

Επιμέλεια: Αγγελική Μενεδιάτου, Ψυχολόγος, Μ.Α. Κλινικής Ψυχολογίας, Πρόεδρος του ΔΣ και Επιστημονική Υπεύθυνη του ΜΑΖΙ